Kravata je nastala kod Hrvata

Kao što su Švicarci poznati po siru, Talijani po pizzi, Englezi po čaju, Brazilci po kavi, Nizozemci po tulipanima, Hrvati su sve poznatiji po planxetarno popularnom proiz­vodu - kravati.

U svojoj knjizi La grande Historie de la Cravate Francois Chaille piše: "Oko 1635. godine otprilike 6 tisuća vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška Louisu XIII. de Richelieu. Među njima je bio velik broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskoga kralja.

PROJEKT "KRAVATA OKO HRVATSKE"
Provodi ga neprofitna ustanova Academia Cravatica, a slijedi kao nastavak projekta Kravata oko arene (Pula, 2003.g.). U šezdeset dana proći ćemo čitavu granicu Lijepe naše kopnenim, morskim i riječnim trasama pronoseći tako crveni konac kao simbol ljubavi i mira, kao poveznicu svih krajeva i divnih različitosti naše domovine, kao poziv svim građanima Republike Hrvatske i građanima zemalja s kojima graničimo da dođu na granicu te i sami provuku konac.
PROJEKT "KRAVATA OKO ARENE"
Pulsku Arenu je 18. listopada 2003. godine obavila najveća kravata na svijetu! Dugačka je 808 metara i 25 metara široka umjetnička instalacija "Kravata oko Arene" izrađena je od 9015 četvornih metara tkanine, crvene je boje i simbolizira kravatu kao dio hrvatske i svjetske baštine. Instalacija povezuje antički, grčko-rimski svijet, modernu civilizaciju i Hrvatsku.

U izradu kravate utrošeno je 450,75 kilograma tkanine, 120 kilometara konca i više od 300 sati šivanja.