Korisni linkovi

Nikole Tesla - izumitelj modernog doba

Nikola Tesla je veliki svjetski izumitelj bez kojega ne bi poznavali način na koji danas koristimo električnu struju i distribuiramo ju.
Ideja velikog izumitelja je bila da cijelom čovječanstvu omogući način na koji bi svi imali besplatatn protok informacija i enerije, koja bi prema njegovoj ideji trebala biti besplatna. Svi znamo kako danas to baš i nije tako, ali zato možete pregledati naše stranice i saznati nešto više o Nikoli Tesli, njegovim briljantnim izumima te kako je on dao svoj doprinos svijetu.

Svi moji izumi, moja otkrića i djela su bili samo jedna velika igra. Ja sam se igrao. Igrаo sam se čitavog svog životа i uživаo u tome. Jest, tako je. Jа sаm volio dа se igrаm Elektricitetom! Nikola Tesla

Nikola TESLA, elektroinženjer, pronalazač (10. 7. 1856. - 7. 1. 1943)

Nikola Tesla, američki znanstvenik hrvatskog porijekla, najviše je doprinijeo nauci i tehnološkom napretku svijeta kao izumitelj okretnog magnetnog polja, indukcijskog motora, polifazne naizmjenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije. Po njemu je jedinica međunarodnog SI sistema dobila naziv — mera za magnetnu indukciju "tesla". Tesla je konstruirao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgara, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem. Rođen je 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu, Školovao se u Austriji i, kasnije, Austrougarskoj monarhiji. Osnovnu školu pohađao je u Smiljanu i Gospiću (1862-1866), a Realnu gimnaziju u Gospiću (1866-1870). Od 1875. do 1878. godine studira na Politehničkoj školi u Grazu, a 1880. godine upisuje studije filozofije prirode na Sveučilištu u Pragu. Već 1885. godine osniva vlastitu kompaniju — "Tesla Arc & Light Co." Počinje praviti prve motore i generatore naizmjeničnih polifaznih struja. Prvi patent prijavljuje Američkom patentnom zavodu 6. svibnja 1885. godine — "Komutator za električne dinamo-mašine". Slijede patenti iz područja regulatora svjetlosnih lampi. U periodu od 1887. do 1890. godine prijavljuje svoje najpoznatije patente iz područja polifaznih naizmjeničnih struja, generatore i motore. Prva komercijalna centrala otvorena je 15. studenog 1896. godine puštanjem struje do grada Bafala i bila je uvršćena u jedno od svijetskih čuda toga vremena. Tesla je 1893. godine svojim sistemom četiri kola u rezonanci pokazao da su antena, uzemljenje i rezonanca tri elementa koja mora imati svaki predajnik i prijemnik za bežičnu telegrafiju, čime je započeo put otkriću modernog radija. Tijekom 1897. godine prijavljuje patente iz područja radiotehnike, a 1898. godine prijavio je patent kojim je zaštitio uređaj i način za upravljanje mehanizmom pokretnih objekata. U periodu od 1899. do 1900. godine Tesla boravi u Colorado Springsu, gdje na nadmorskoj visini iznad 2000 m podiže laboratorij sa antenom snage 200 kW. Konstruirao je transformatore koji su proizvodili napone do 12 milijuna volti i struje frekvencije od nekoliko desetina tisuća herca. U Koloradu je usavršio visokofrekventni transformator, koji nosi njegovo ime — Teslin transformator — transformator bez jezgre.

>

Izumi Nikole Tesle

Nikole Tesla osim što se bavio električnom strujom, prvenstveno njenom primjenom,proizvodnjom i distribucijom, radio je i na raznim drugim strujom pokretanim projektima i time izazvao revoluciju. Izumio je radio uređaj, daljinsko upravljanje objektima, robote, laser itd. Nije ni čudo što ga zovu znanstvenikom ispred svoga vremena. Tesla možda nije izmislio struju, ali je zato izumio izmjeničnu struju, generatore za proizvodnju iste te osposobio distribuciju el.struje na veće udaljenosti i potpuno sigurno, te energetski učinkovito za razliku od Edisona, njegova glavna rivala u području elektrotehnike. U to vrijeme Edisonova mreže je mogla biti duga samo 3.5 km i bila je vrlo slaba. Jedan od možda najvažnijih izuma je dakako elektro-motor, koji se danas koristi u širokoj uporabi,vrlo je jednostavan i jeftin za proizvodnju, ali ipak još uvijek nije zaživio u pravom svjetlu. Tesla je registrirao više od 700 patenata. On je ujedno i začetnik bežične komunikacije, radija, bežičnog prijenosa energije i slično.

Prirodoslovno-grafička škola
Perivoj Vladimira Nazora 3
23000 Zadar
Tel: 023/ 213 - 746

Radio uređaji

Inicijalno se otkriće radio uređaja pripisivalo Gugliermou Marconiju, i većina javnosti je vjerovala kako je on bio stvaratelj radio prijemnika kakve poznajemo danas. Pa ipak, Vrhovni sud je poništio Marconijev patent 1943. godine kada se dokazalo da je Tesla izmislio i koristio radio godinama prije Marconija. Nažalost, šteta je već bila počinjena pa Tesla nikad nije u širokoj javnosti bio poznat kao izumitelj radio uređaja..

Daljinsko upravljanje

Ovaj izum je nastao kao nastavak istraživanja o radiju. Patent broj 613809 je prvi proizvod s daljninskim upravljanjem, zvan “brod s daljinskim upravljanjem” kojeg je Tesla demonstrirao kako radi 1898. On je za tu priliku iskoristio par jakih akumulatora; radio signale koji se kontroliraju serijom prekidača, električni motor koji je pokretao brod i seriju svjetla na brodu koja su se napajala iz akumulatora. Ova tehnologija se nije dugo koristila nakon Tesle, no mi možemo vidjeti kako je ove Tesline ideje iskoristila uglavnom vojska s naumom da stvori daljinski upravljanu vojnu tehnologiju. U Drugom svjetskom ratu, Nijemci su napravili prvi tenk na daljinsko upravljanje, i nakon toga su ovakvi izumi preplavili tržište, naročito u domeni ograničavanja ljudskih sloboda.

Radijacija

ionizirajuća radijacija je bila često istraživana krajem IX vijeka, ali Tesla je ponovno istraživao cijeli spektar u ovom dijelu znanosti. On je istraživao i otkrio sve od Kirlianove fotografije, koja je u stanju zabilježiti energetsko polje oko osoba i stvari (aura), koju danas koristimo u medicinskoj dijagnostici, čijim je istraživanjem Tesla napravio neke od najvažnijih otkrića i patenata i u kojima je Tesla imao centralnu ulogu, do zračenja iz zemlje i minerala.

Električni motor

Tesla je umnogome unaprijedio električni motor koji je na koncu populariziran u brandu električnog automobila koji nosi njegovo ime. Tesla je izumio električni motor s rotirajućim magnetnim poljem koji ne treba naftu za pogon. Njegov izum je pretrpio veliku štetu za vrijeme financijske krize 1930., a još više ratom koji je uslijedio. Teslin električni motor se nalazi u industrijskim mašinama, kućanskim aparatima, vodenim pumpama, električnim uređajima specijalizirane i široke potrošne, tvrdim diskovima, kompresorima itd.

Izmjenična struje

Naizmjenična struja: Jedna gospodarska prednost izmjeničnih struja je ta da se izmjenične struje mogu učinkovito, uz vrlo male gubitke, prenositi na velike udaljenosti. Da bi pokazao Edisonu i ostalim protivnicima ideje da je takav prijenos potpuno bezopasan, Tesla je struju prenosio kroz svoje tijelo kako bi upalio žarulju.

Rasvjeta

Tesla nije izmislio rasvjetu električnim napajanjem, ali je otkrio kako se svjetlost može najbolje distribuirati i iskoristiti. Tesla je koristio fluorescentna svjetla u svojom laboratoriju 40 godina prije nego li su ona „industrijski“ patentirana. Nakon World Expoa, gdje je bio zadužen za rasvjetu, Tesla je svijao svoje plinske tube, stvarajući s njima imena poznatih znanstvenika, u stvari stvorio je neonsku reklamu.

Bežični prijenos energije

Posljedica protjecanja izmjenične struje je i odašiljanje elektromagnetskih valova, što je Nikola Tesla uočio i primijenio za prijenos energije bez žica. Ako se iznos tako prenesene energije mijenja, moguće je na bežični način prijemnoj strani slati dogovorene signale. Tako se može prenositi telegrafske kodove, glas, upravljati udaljenim strojevima i automatima, prenositi sliku i druge oblike informacija. I to je Tesla uočio i uspješno pokazao izgradivši radioupravljani model broda.

Rasvjeta

Tesla nije izmislio rasvjetu električnim napajanjem, ali je otkrio kako se svjetlost može najbolje distribuirati i iskoristiti. Tesla je koristio fluorescentna svjetla u svojom laboratoriju 40 godina prije nego li su ona „industrijski“ patentirana. Nakon World Expoa, gdje je bio zadužen za rasvjetu, Tesla je svijao svoje plinske tube, stvarajući s njima imena poznatih znanstvenika, u stvari stvorio je neonsku reklamu.