Kao što su Švicarci poznati po siru, Talijani po pizzi, Englezi po čaju, Brazilci po kavi, Nizozemci po tulipanima, Hrvati su sve poznatiji po planetarno popularnom proiz­vodu - kravati.

U svojoj knjizi La grande Historie de la Cravate Francois Chaille piše: "Oko 1635. godine otprilike 6 tisuća vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška Louisu XIII. de Richelieu. Među njima je bio velik broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi
francuskoga kralja.

PROJEKT "KRAVATA OKO HRVATSKE"


Provodi ga neprofitna ustanova Academia Cravatica, a slijedi kao nastavak projekta Kravata oko arene (Pula, 2003.g.). U šezdeset dana proći ćemo čitavu granicu Lijepe naše kopnenim, morskim i riječnim trasama pronoseći tako crveni konac kao simbol ljubavi i mira, kao poveznicu svih krajeva i divnih različitosti naše domovine, kao poziv svim građanima Republike Hrvatske i građanima zemalja s kojima graničimo da dođu na granicu te i sami provuku konac.

PROJEKT "KRAVATA OKO ARENE"


Pulsku Arenu je 18. listopada 2003. godine obavila najveća kravata na svijetu! Dugačka je 808 metara i 25 metara široka umjetnička instalacija "Kravata oko Arene" izrađena je od 9015 četvornih metara tkanine, crvene je boje i simbolizira kravatu kao dio hrvatske i svjetske baštine. Instalacija povezuje antički, grčko-rimski svijet, modernu civilizaciju i Hrvatsku.


U izradu kravate utrošeno je 450,75 kilograma tkanine, 120 kilometara konca i više od 300 sati šivanja.