header

O izumiteljima:

David Schwarz (Zalaegerszeg, Mađarska, 20. prosinca 1852. - Beč, 13. siječnja 1897.), izumitelj židovsko-mađarskog podrijetla. Živio je u Županji od svoje trinaeste godine, a poslije u Zagrebu na Zrinjevcu. Upisuje obrtnu školu te izučava trgovački zanat. Bio je trgovac građevnim drvom iz Spačvanskog bazena. U Županji provodi veći dio svoga života te upoznaje svoju suprugu Melani.


Marcel pl. Kiepach (Križevci, 12. veljače 1894. - ruska fronta, 12. kolovoza 1915.) bio je izumitelj, čudo od djeteta. Njegovi radovi pokrivaju područja elektronike, magnetizma, akustike, prijenosa zvučnih signala i transformatora. Potomak je vlastelinske obitelji, pa je imao punu roditeljsku potporu, posebno svojeg oca Josipa koji je zarana opazio rijetki dar svog sina, pomažući mu u nabavi stručnih knjiga i financirajući mu patente.


Mario Puratić rođen je 1917. godine u obitelji težaka i ribara. Godine 1938. odlazi iz svog rodnog mjesta, Sumartina sa Brača, u Ameriku. Vrlo brzo zapošljava se u čeličani, a kasnije i u luci u Brooklynu. Ali, bračko srce tražilo je otvoreno more i Puratić ubrzo kreće put Kalifornije. San Pedro u Kaliforniji bio je u vrijeme iza Drugog svjetskog rata odredište mnogih Bračana. Među svojima, a u srcu i duši ribar, Puratić prihvaća posao na tunolovcima i koćaricama.